Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Μειώθηκαν κατά 40% οι δομές του Δημοσίου - Στα 10,8 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό όφελος


Δημοσιονομικό όφελος 10.800.000 ευρώ έχει το Δημόσιο από τον εξορθολογισμό των δομών του, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο ανακοίνωσε ότι από σήμερα τα υπουργεία αποκτούν νέα, απλοποιημένα οργανογράμματα.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε πως οι μειώσεις των δομών του Δημοσίου αγγίζουν το 40%. Από 7.717 προϊσταμένους από σήμερα η Δημόσια Διοίκηση διαθέτει 4.558, με το δημοσιονομικό κόστος να περιορίζεται στα 16.231.800 ευρώ, από 27.081.000 ευρώ, που ήταν μέχρι τώρα.
Οι Γενικές Διευθύνσεις μειώνονται σε 93 από 115, οι Διευθύνσεις σε 994 από 1.644 και τα Τμήματα σε 3.324 από 5.763. Πλέον το 70% των εργαζομένων απασχολείται σε επιχειρησιακά θέματα και το 30% με τα εσωτερικά διοικητικά και οικονομικά θέματα.
«Δίνουμε τέλος σε μια πρακτική δεκαετιών, όπου πολλά Τμήματα και Διευθύνσεις λειτουργούσαν χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, ακόμα και χωρίς υφισταμένους, ενώ Γενικές Διευθύνσεις λειτουργούσαν χωρίς σαφείς στρατηγικούς στόχους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Οι φορείς με τη μεγαλύτερη συνολική ποσοστιαία μείωση μονάδων είναι τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αγροτικής Ανάπτυξης (για την αντιμετώπιση πιθανόν προβλημάτων σε ό,τι αφορά την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ο νέος του οργανισμός θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου 2015), ΠΕΚΑ, Οικονομικών, καθώς και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας.
Σύμφωνα με το ΥΔΜΗΔ, η κατάρτιση των νέων οργανισμών των υπουργείων βασίστηκε σε εκθέσεις αξιολόγησης, που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων καθώς και από σχέδια στελέχωσης, που έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (ΚΣΜ).
Ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «τα νέα οργανογράμματα έχουν πιο λιτές, πιο συνεκτικές δομές, καλύτερα καθορισμένους ρόλους και συνδράμουν και αυτά στο να δημιουργήσουμε ένα κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, στην εξυπηρέτηση του πολίτη.


Πηγή : naftemporiki.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου