Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Στα 23,59 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία το καλοκαίρι


Βρούτσης: Εθνική υπόθεση, ζωτικής σημασίας, η αντιμετώπιση της ανομίας στην αγορά εργασίας

«Εποχική» έξαρση, στις τουριστικές κυρίως περιοχές, εμφανίζει η αδήλωτη εργασία σύμφωνα με τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις», που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας, για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας.

Συγκεκριμένα το τρίμηνο της τουριστικής περιόδου τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανέρχονται στα 23.590.966 ευρώ, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν συνολικά από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως σήμερα, ανέρχονται 40.589.987 ευρώ.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τον Αύγουστο του 2014, ελέγχθηκαν 2.969 επιχειρήσεις και σε σύνολο 15.100 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 654, δηλαδή το 4,33% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν. Παράλληλα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχονται στα 6.976.262 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ ο μέσος όρος της αδήλωτης εργασίας τον Αύγουστο, κυμαίνεται στο 4,33% πανελλαδικά, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου φθάνει στο 11,02% στην Κρήτη στο 5,82% στην περιοχή Μακεδονίας Θράκης, στο 5,64%, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο 5,54% και στο 5,22% στην Αττική.

Ακόμη, από τους 654 αδήλωτους εργαζομένους που εντοπίσθηκαν κατά τους ελέγχους του Αυγούστου, οι 424 απασχολούντο σε δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης.

Σε ότι αφορά το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας πανελλαδικά, όπως προκύπτει από τους ελέγχους, τον Ιούνιο ήταν 4,79%, τον Ιούλιο 6,72% και τον Αύγουστο 4,33%.

Για «κορύφωση της μάχης κατά της αδήλωτης Εργασίας κατά την τουριστική περίοδο» κάνει λόγο σε δηλώσεις του, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του σχεδίου «'Άρτεμις», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και προσθέτει ότι «οι εστιασμένοι έλεγχοι της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και περιλαμβάνοντας όλο το φάσμα των καταχρηστικών πρακτικών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για την μερική ή ολική διαφυγή από τις υποχρεώσεις τους προς την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία».

«Η αντιμετώπιση της ανομίας στην αγορά εργασίας αποτελεί μια εθνική υπόθεση ζωτικής σημασίας» τονίζει ο κ. Βρούτσης και καταλήγει:

«Η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, είτε με τη μορφή της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας είτε με την μορφή άλλων καταχρηστικών πρακτικών ελάχιστης ασφάλισης όπως η «ψευδο-μερική» απασχόληση και οι αδήλωτες υπερωρίες αποτελεί τη μεγάλη "πληγή" της ελληνικής αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, συνιστά οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα».

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από τους επιθεωρητές εργασίας του ΣΕΠΕ και μεικτά κλιμάκια, τα οποία αποτελούνται από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.) του Ι.Κ.Α.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ είναι κυρίως δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι έλεγχοι που διενεργούνται από τα κλιμάκια, είναι στοχευμένοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που, με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, ήτοι:

Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας (Security), Επιχειρήσεις Φασόν.

Πηγή : newsbeast.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου