Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Όλο το σχέδιο της ρύθμισης για τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων - Τι προβλέπει, ποιους αφορά.


Έκτακτο χαρακτήρα και διάρκειας δύο ετών θα έχει το σχέδιο ρύθμισης για  τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων, η οποία θα αφορά 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου θα εφαρμοστεί οριζόντια ρύθμιση για όλες και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις όπου τα δάνειά τους θα αντιμετωπιστούν με εξατομικευμένη ρύθμιση.

Μετά τη συνάντηση Δένδια – Χαρδούβελη, αρμόδιες πηγές έκαναν λόγο για μια «ολιστική λύση» για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων. Θα αφορά δόσεις και διαγραφή μέρους των προσαυξήσεων (όχι κεφαλαίου), για να πάρουν ανάσα επιχειρήσεις που ασφυκτιούν και ετοιμάζονται να τα παρατήσουν. Θα καλύψει μόνο τα χρέη που «γεννήθηκαν» στην κρίση και μετά θα καταργηθεί.

Παρόλα αυτά, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι «δεν θα θιγούν καθόλου οι τράπεζες», ότι οι προβλέψεις που έχουν ήδη κάνει είναι επαρκείς, ότι δεν θα χρειαστεί να μπει «χέρι» στα λεφτά του ΤΧΣ και, τελικώς, θα βγουν όλοι κερδισμένοι (ιδιώτες, τράπεζες, ταμεία, Δημόσιο), γιατί έτσι «θα πληρώνουν και όσοι σήμερα δεν μπορούν».

Πάντως, η συνολική ρύθμιση αυτή δεν καλύπτει τα χρέη των νοικοκυριών, για τα οποία σχεδιάζεται άλλη ρύθμιση, με 100 δόσεις.

usay.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου